Njen Krug u Novom Sadu


Izložba Njen krug će, nakon premijernog predstavljanja u beogradskoj galeriji Kolektiv, u okviru Mikser festivala 2016 i postavke u Parizu u prostorijama Srpskog kulturnog centra u julu i avgustu 2016. biti prikazana i u Novom Sadu u galeriji DaNS.

Izložba koja prikazuje žensko stvaralaštvo u oblasti arhitekture, urbanizma i dizajna, od početka XX veka do danas, nastala je na inicijativu Mikser organizacije, u sklopu Ženijalnog programa na ovogodišnjem Mikser festivalu, snažno obojenog temama rodne ravnopravnosti, ženskog stvaralaštva i društvene jednakosti.

Njen krug se bavi promocijom i afirmacijom produkcije žena – autora u oblasti arhitekture, urbanizma i dizajna u Srbiji od početka XX veka do danas. Mapiranje, prezentacija, obeležavanje i obilaženje objekata koje su projektovale i dizajnirale žene omogućavaju da se šira javnost podseti, upozna i sagleda njihovo stvaralaštvo, uz hronološke, geografske, autorske i stilske reference.

Publici se na izložbi i pratećim programima u okviru nje predstavlja reprezentativan izbor objekata izgrađenih od početka XX veka, predstavnica različitih stilova koji prikazuju arhitektonsko nasleđe Beograda, Novog Sada i Srbije, a sve sa ženama autorima u fokusu. Uz značajna imena poput Jelisavete Načić, Milice Krstić, Jovanke Bončić-Katernić, Zore Mitrović Pajkić, Milice Šterić i Radmile Milosavljević i njihov stvaralački opus, izložba upoznaje javnost sa ženskim licem Beograda, Novog Sada i Srbije.

Autori izložbe su Milena Zindović, Andrea Tamaš Dačić i Ivan Stanojev.

Dizajnerka izložbe je Natalia Zwick.

Izložba „Njen krug“ će u galeriji DaNS u Novom Sadu (ulica: Miletićeva br 20) biti otvorena od 2. do 16. decembra 2016.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.