BINA Х – Šetnja Žene u arhitekturi između 1900. i 1960.

U okviru jubilarnog desetog izdanja Beogradske Internacionalne Nedelje Arhitekture (BINA), koja je održana od 7. do 30. maja 2015. godine, prvi put smo imali priliku da organizujemo šetnju sa tematikom ženskog stvaralaštva u arhitekturi. Šetnju pod nazivom „Žene u arhitekturi između 1900. i 1960.“ vodile su arhitekte Milena Zindović i Marija Pavlović, urednice ovog bloga.

Tokom dvosatne šetnje kroz jezgro Beograda, na trasi od ulice Kraljice Natalije, preko Zelenog venca, ulice Kralja Petra do donjeg Dorćola, zainteresovani građani i posetioci BINE upoznali su se sa stvaralaštvom naše tri arhitekte: Jelisavete Načić, Milice Krstić i Milice Šterić.

Ove tri žene su, svaka na svoj način, bile pioniri na polju arhitekture, ostvarivši u svojim karijerama velike uspehe koji su dokaz njihovog talenta, istrajnosti i upornosti, uprkos profesionalnom okruženju koje se smatralo pretežno muškim. Svojim delima obeležile su centar Beograda, darujući mu neke od njegovih najlepših spomenika, i danas funkcionalne objekte. Tokom šetnje zaustavljali smo se ispred ovih dela kako bi se podsetili njihovog značaja za grad, za građane, ali i za karijere samih arhitekti.

Svaka od arhitekata je takođe predstavnica jednog od arhitektonskih stilova sa početka 20. veka. Ovom šetnjom posetioci su dobili i kratak uvid u istoriju arhitektonskih pokreta sa početka 20. veka, počevši od akademskog neoklasicizma, preko popularne reinterpretacije srpsko-vizantijskog stila, pa sve do Modernog pokreta koji je obeležio srpsku arhitekturu u decenijama pre i posle Drugog svetskog rata. Razgovarali smo i diskutovali o istorijskim vrednostima dela, njihovom sadašnjem stanju i životima i uspesima njihovih arhitekata.

Šetnja se završila u ulici Jelisavete Načić na Donjem Dorćolu, uz pregled postojećih inicijativa za promociju i zaštitu dela žena arhitekata u Srbiji. Zahvaljujemo se BINI što je omogućila ovu turu i svim zainteresovanim posetiocima koju su nam se pridružili u ovoj lepoj popodnevnoj šetnji.

Sve fotografije: Duško Jelen, ©BINA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.