Eklektični radni prostor na Dorćolu

Arhitektonski biro BiroPlus iz Vršca, otvorio je predstavništvo u samom centru Beograda, opštini Stari grad. Tom prilikom angažovao je kao autora projekta, dvadesetsedmogodišnju arhitektu Saru Dimitrijević koja je arhitektonsku praksu započela u ovom birou sa dugogodišnjom tradicijom u projektovanju, inženjeringu i konsaltingu i dao joj potpunu podršku tima zaposlenih inženjera.

ARF_6281

Novi poslovni prostor, koji je ujedno i neka vrsta showroom- a, nalazi se u prizemlju objekta iz 1962. godine, u Dobračinoj ulici. Želja investitora, vlasnika BiroPlus-a, bila je da se stvori jedinstven funkcionalan radni prostor koji odiše glamurom i elegancijom, a ujedno zaposlenima pruža toplinu životnog prostora.

ARF_6511

Projekat je sa svim fazama trajao približno dve godine. Rekonstrukcija i adaptacija su obuhvatale otvaranje ulaza na uličnoj fasadi, zamenu stolarije, i total design enterijera na objektu koji je deo zaštićenog jezgra grada.

ARF_6253

O iskustvu rada na ovom projektu mlada autorka kaže: S obzirom da mi je bila data mogućnost da po prvi put realizujem svoj projekat, uz veliku slobodu i podršku investitora i saradnika, a opet usamljena u nečemu što je za mene bila arhitektura tog prostora…trudila sam se da, tokom celog procesa, držim sebe u međuprostorima straha, hrabrosti, intuicije, naivnih maštarija, igre, doživljaja, praktičnih promišljanja, strogoće i popustljivosti i da stvorim prostor koji teče između tih pojmova. Htela sam da unesem toplinu i boju u mračno, dugo godina napušteno prizemlje, da razigram, da iznenadim, da povedem, da ispoštujem, da ugradim i razgradim, da ne dozvolim da nastavi da se razgrađuje, da pokušam da podstaknem nastavak ugrađivanja prostora u okolinu, u doživljaje korisnika. 

ARF_6412

  • Objekat: Poslovni prostor
  • Mesto: Beograd, Srbija
  • Površina: 100 m2
  • Godina: 2015
  • Autor: BiroPlus d.o.o.
  • Autor: Sara Dimitrijević, arhitekta
  • Fotografija: Andrija Rančić

ARF_6486

svetlo

ARF_6741

ARF_6575

ARF_6644

Projekat će biti izložen i na ovogodišnjem Salonu arhitekture, od 29. marta do 30. aprila 2016.

Više fotografija ovog prostora pogledajte na sajtu Archilovers.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.