Graditeljke Beograda na konferenciji Nove tehnologije u obrazovanju

Na konferenciji Nove tehnologije u obrazovanju 2016. koja će biti održana u Beogradu 26. i 27. februara u organizaciji British Council-a kao predavači gostovaće Katarina Aleksić, Milena Zindović i Verica Arula sa temom „Graditeljke Beograda – Projekat bez roka trajanja“.

Graditeljke Beograda deo su inicijative Žene u arhitekturi još od 2013. godine, kada su Milena Zindović, arhitekta i Katarina Aleksić, nastavnica informatike u OŠ „Branislav Nušić“ iz Beograda, osmislile projekat dečijih radionica kao deo aktivnosti na promociji i afirmaciji žena u arhitekturi, ali i arhitektonskih vrednosti uopšte. Zamišljen kao istraživački projekat u okviru nastave informatike, ovaj projekat ima za cilj da učenicima približi kulturno nasleđe i arhitekturu Beograda i da ih upozna sa istorijskim razvojem položaja žena u srpskom društvu, a sve to kroz upotrebu informacionih tehnologija i digitalno opismenjavanje. Tok projekta i radove učenika možete pratiti na posebnom blogu.

U okviru prve serije radionica, održanih početkom 2014. godine, učenici šestog razreda OŠ Branislav Nušić su u grupama uraditi niz istraživanja na temu nekih od žena iz naše arhitektonske istorije, njihovih dela u centru Beograda, arhitekture kao delatnosti, kao i položaja i uloge žena u srpskom društvu od 19. veka do danas. Kroz fotografije, video zapise, crteže i  Web 2.0 alate poput infografika, vremenskih osa i interaktivnih mapa, učenici su prikazali svoja istraživanja i radove. Prva serija radionica krunisana je zajedničkom šetnjom centrom Beograd tokom koje su učenici posetili objekte – dela žena arhitekata i na terenu svojim vršnjacima prezentovali rezultate svog rada.

U okviru devete Beogradske Internacionalne Nedelje Arhitekture, održane u maju 2014. godine, radionica je održana u dva termina i prilagođena temi konferencije i kraćem formatu. Tada su priliku da učestvuju dobila i deca iz drugih beogradskih osnovnih škola. I 2015., na desetoj BINA, radionica Graditeljke Beograda bila je uvrštena u program konferencije, a deca su dobila priliku da svoje kreativne zamisli prezentuju i dobiju nagrade.

Graditeljke Beograda su projekat koji se sa svakom novom održanom radionicom i novim učesnicima menja, evoluira i napreduje. I dalje živi jer verujemo da razvijanje svesti o arhitektonskim vrednostima objekata i potrebi za njihovim očuvanjem u ranom uzrastu doprineti boljoj budućnosti naših gradova.

Treći po redu događaj posvećen upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) u obrazovanju – konferencija i sajam “Nove tehnologije u obrazovanju 2016” održaće se u Belexpocentru u Beogradu 26. i 27. februara 2016. Događaj organizuje British Council u saradnji sa Britanskom ambasadom u Beogradu, Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije, Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvojaMinistarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, Centrom za promociju nauke, Privrednom komorom Srbije, Stalnom konferencijom gradova i opština i drugim partnerima.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.